Лемури Мадагаскару. Продовження.

лемур

Карликові лемури — самий крихітний вид загону приматів, довжина тіла у них за вирахуванням пухнастого хвоста складає всього дванадцять сантиметрів. Величезні, трохи вирячені очі стають в денний час жовтими, а вночі набувають густо-коричневого забарвлення, при цьому зіниці сильно розширюються, збільшуючи поле зору. А тонкі, немов папір, великі вуха безупинно рухаються, здригаючись при найменшому звуці.

Мікроцебуси виглядають симпатичними і привабливими, хоча насправді це люті маленькі істоти. Коли ми вечорами клали в клітку коників і жучків, вони накидалися на комах, тоненько попискуючи від задоволення, хапали їх своїми крихітними лапками і з захопленням вгризалися в м’яке черевце, хрумкаючи, немов діти, що жують кукурудзяні пластівці.

У нас був дозвіл на вилов карликових лемурів, це — єдиний вид, якому загрожує вимирання. Місцеві жителі не полюють на них. До речі сказати, на Мадагаскарі мікроцебусів взагалі вважають не членами родини лемурів, а різновидом мишей.

мишачий лемур

Більше всього на Мадагаскарі котячих лемурів, або лемурів катта. Їх знають відвідувачі зоопарків у всьому світі — катта добре приживаються в неволі і дають потомство. На батьківщині вони водяться не тільки в лісах на узбережжі, але і в гористій місцевості Центрального Мадагаскару. Дослідники підрахували, що близько чверті часу катта проводять на землі. Ми спостерігали, як вони здійснюють туалет, розчісуючи шерсть нижніми передніми зубами, зазубреними на зразок гребінця. Коли вони подавали голос, то він справді нагадував котяче нявкання.

лемур катта

З дозволу дирекції інституту ми знімали в столиці острова «зірку» лемурового клану, зовсім не схожу на інших лемурів. Я маю на увазі мадагаскарську руконожку, більше відому як «ай-ай».

Цей лемур був описаний у літературі одним з перших. Його виявили в 1788 році П’єр Соннера, якому світ зобов’язаний знайомством з індрі. Як і у випадку з індрі, малагасійське найменування звірка нічого спільного не має з «ай-ай». Сам Соннера стверджував, що цим словом його поводирі висловлювали свій жах при вигляді тварини. Справжнього імені («бібі-ба – кут») він так і не почув. На те були вагомі причини — тварина здавна оточена безліччю забобонів. Вважається, наприклад, що той, хто наважиться вбити ай-ай, обов’язково помре в тому ж році. Довгий час це повір’я зберігало ай-ай недоторканність. Зараз, на жаль, воно не зупиняє браконьєрів, яким відома висока ринкова ціна живих раритетів.

лемур катта

У звірка химерна зовнішність: зуби кролика, вуха кажана, шерсть дикого кабана, лапи мавпи і хвіст лисиці. Коли зоологи вперше побачили цю дивну тварину, вони ніяк не могли зрозуміти, до якого виду її віднести. Спочатку його прийняли за білку. Потім вирішили, що він — примітивний родич довгоп’ята, безглуздого великоокого карликового примату, що мешкає в лісах Борнео та Сулавесі. Потім цю ідею теж відкинули і визнали ай-ай блудним сином сімейства гризунів. Тільки в 1863 році англійський зоолог Оуен довів, що, незважаючи на нехарактерну зовнішність, довговухий великоокий звір належить до сімейства лемурів і є примітивним видом цього численного клану.

Довжина тіла ай-ай разом з пухнастим хвостом близько метра. На волі ай-ай харчуються в основному великими білими личинками жука-червиці. Звірятко знаходить їх, постукуючи довгим пальцем по дереву і по звуку визначаючи місце, де знаходиться здобич. Потім він пробуравлює в корі дірочку і пальцем витягує личинку. Міцні гострі зуби дозволяють йому прогризати кору і шкаралупу, а кігтем він спритно вигрібає вміст кокосового горіха.

лемур

Одного разу в лісі біля села Перині ми почули різкий металевий вереск. За словами Жоржа, це був голос ай-ай. На жаль, пустельники за натурою, вони ведуть виключно нічний спосіб життя. Виявити звірка було під силу хіба що цілій пошуковій партії. Вимагалося мобілізувати все населення села і обходити ліс, заглядаючи в кожне дупло і рухаючи кожну купку сухого листя на гілках, перевіряючи, чи немає там їх гнізда. При наполегливості і вдачі ми могли б знайти одного ай-ай і побачити, як він спить, обмотавшись хвостом. Але це — в теорії. Звірятко напевно помчало би від нас з такою швидкістю, що про зйомки не могло бути й мови.

Ай-ай стали великою рідкістю навіть на Мадагаскарі. Нам розповідали, що вони збереглися найбільше в резерваті на крихітному острівці Носі-Мангабе, на північ від Мадагаскару, але туди ми не змогли дістатися.

лемур

У лемурів в природі немає ворогів. Виняток становлять яструби, які полюють за дитинчатами, і мадагаскарська фосса — хижак і з такою ж лютою вдачею, що нагадує маленьку пуму. Але у яструбів є в достатку інша здобич, а фосс залишилося не більше сотні.

Головна небезпека мешканцям Лемурії загрожує з боку людини. Мова йде не про браконьєрів, хоча і вони завдають відчутної шкоди, причому, зараз лемурів вже не вбивають на м’ясо, а ловлять на продаж. П’ятдесят років тому було заборонене всяке полювання на лемурів, а десять районів острова оголошені заповідними. Але дієвість закону залежить від ефективності заходів по боротьбі з його порушниками. Влада Малагасійської республіки проводить велику роботу серед населення, роз’яснюючи важливість природоохоронних заходів. Створено Міністерство природних багатств (невипадкове найменування!), чиї співробітники займаються цими проблемами.

Однак вид може вижити тільки за умови збереження природного середовища проживання. Між тим розпочате два століття тому зведення лісів перетворило значну частину Мадагаскару в голі, мляві пустки. І цей процес триває. На острові висаджують завезені з Австралії евкаліпти, але місцева фауна не приживається в евкаліптових алеях, їх листя не припали до вподоби лемурам.

лемури

Є прихильники тієї точки зору, що в процесі охорони тварин від вимирання більш важливу роль повинні грати зоопарки. Основне їх завдання — не в тому, щоб виставляти звірів напоказ публіці, а створювати тваринам оптимальні умови для розмноження, — тоді збережені в неволі види можна буде повернути у природне середовище. На доказ наводять досліди з оленем Давида, гавайською казаркою, зубром, деякими іншими видами.

У барселонському зоопарку живе горила-альбінос, яка дитинчам була спіймана на західному узбережжі Африки, в Ріо-Муні. На волі вона, скоріше за все, була б відкинута родичами і приречена на загибель. Згадаємо, повертаючись до лемурів, про те, що чорний лемур макако прожив в лондонському зоопарку двадцять сім років. У столиці Мадагаскару Антананаріву, в зоопарку при інституті, розмножуються бурі і котячі лемури. На жаль, поки не вдавалося отримати потомства від багатьох інших лемурів, не кажучи вже про індрі, які просто не виживають в неволі.

Автор: Еттенборо, переклад з англійської.


Posted in Тваринний світ by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Яндекс.Метрика