Про звички жирафів. Частина друга.

жирафи

Жирафам властиві всі риси, які характеризують поведінку «приховуючих» тварин, тільки притаманний їм період «приховування» розтягнутий. Народивши малюка, жирафа поміщає його на безпечну ділянку десь неподалік. Тут теля повністю ізольоване від інших жираф. Малюк залишається на своїй ділянці, здебільшого лежить і майже не рухається. Самка повертається до нього два або три рази в день. Іноді, щоб дістатися до водойми або пасовища, їй доводиться покривати великі відстані. Теля чекає її повернення, але відразу до неї не вискакує. Навпаки, він дає їй можливість оглянути ділянку. Теля почне смоктати лише після того, як самка штовхне його носом і оближе шию.

У більшості інших «приховуючих» тварин молодняк покидає свій притулок через порівняно короткий час, від одного до чотирьох тижнів. Потім теля слідує за самкою. Так продовжується до тих пір, поки він не стане дорослим. Жирафи — виняток з цього правила. Коли малюки підростуть — приблизно в місячному віці,— матусі збирають свій молодняк в групи та тривалий час приховують його під охороною змінних нянь.

Рано вранці самки зі своїми телятами переходять на особливі ділянки, що служать їм яслами. Деякий час вони пасуться разом, потім самки віддаляються одна за одною. Скоро на ділянці залишаються одні телята, вони лягають і об’їдають листя з дерев поруч з тим місцем, де їх залишили. Два або три рази в день кожна самка повертається до ясельної групи і годує свого малюка. Потім самки знову йдуть, але в кінці дня повертаються і залишаються зі своїми телятами на ніч, щоб оберігати їх.

жирафи

Вночі в ясельному стаді постійно є один або два вартових, для того щоб не могли підкрастися непоміченими леви. Вартові регулярно змінюються, жодна жирафа всю ніч не чергує. Зміна вартових відбувається безшумно і без видимого плану: в сутінки тварини збираються на досить відкритій ділянці і ближче до ночі більшість з них приймає позу для сну. Однак коли жирафа або жирафи, які несуть варту, втомлюються і лягають, інші відразу схоплюються на ноги.

На наступний ранок всі жирафи переходять на ділянку, що нагадує ту, де телят залишали напередодні; так само, як і раніше, жирафи покидають своїх телят і йдуть годуватися. Однак на цей раз не всі самки йдуть; одна мати залишається з телятами. Тепер група телят — це ціле скопище молодняку з однією мамою в якості няньки. Яким чином ця самка перетворюється на няню, поки не ясно. Спочатку складається враження, що все сплановано, самки дотримуються черговості. Але більш імовірно, що няня залишається просто тому, що не відчуває потреби ні у воді, ні в їжі.

Примітно, що у відсутності дорослих жираф телята, якщо їх налякати, біжать, рухаючись по колу і намагаючись повернутися туди, де їх залишили батьки. Якщо ж з ними є нянька, вона зазвичай першою помічає небезпеку, починає нервувати, прямує до свого теляти, тормошить і штовхає його. Інші телята помічають занепокоєння дорослого. І коли самка кидається бігти, всі телята слідують за нею.

жирафи

Тепер мені не давало спокою інше питання: якщо я правильно витлумачив результати своїх спостережень, то чим пояснити, що у жирафа такий розтягнутий період приховування? Це здавалося безглуздим. Чому вони цілий рік ховають свій молодняк, позбавляючи його справжньої активності?

Я не знаходив пояснень цього і не знав, де їх шукати. Здавалося вже, що мені, як і багатьом іншим дослідникам, доведеться залишити ряд питань без відповіді. Одного разу за обідом навколо нашого табірного багаття приятель, який відвідав нас запитав мене, як жирафи примудряються пити воду.

жираф п'є воду

Я розповів, що спостерігав, як великий самець пив воду біля річки: він зігнувся і прийняв дуже незграбну позу. Це повідомлення дуже зацікавило мого приятеля, і він поставив нове запитання: «А молоді жирафи п’ють воду так само?» І тут я зрозумів, що ніколи не бачив, щоб молоді жирафи пили воду.

Я одразу запланував серію спостережень біля водойм, бажаючи з’ясувати, скільки молодих жираф приходить на водопій. Мій приятель (тепер співавтор) запропонував вести спостереження біля водойм і ночами. Але телята не показувалися і вночі.

Я вирішив, що здатність молодняку обходитися без водопою, задовольняючись молоком матері і невеликою кількістю води, що міститься в листках, які вони скубуть, повинна бути якось пов’язана з тривалістю періоду приховування. Необхідно було зібрати більш точні відомості щодо фізіології жираф. Я написав усім своїм колегам-фізіологам, просячи поділитися інформацією. Нарешті я отримав відповідь від професора Малоя, всесвітньо відомого африканського фізіолога, який теж цікавився жирафами. Він організував нашу поїздку в Кенії. Ми побудували польову станцію у Атхі Рівер, невеликого містечка в двадцяти милях на схід від Найробі, і найняли трьох людей, наших перших штатних співробітників. Жираф відловили неподалік від польової станції, і ми почали ретельно готувати їх до експериментів.

Далі буде.

Автор: Воган Лангман, переклад з англійської.


Posted in Тваринний світ by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Яндекс.Метрика